Een klassieker opnieuw bezoeken: de Platner-eettafel

Anonim

Onder invloed van zijn werk in de kantoren van de legendarische ontwerpers Eero Saarinen, IM Pei en Kevin Roche en de beweging naar een meer expressieve vorm van modernisme in de jaren zestig, ontwierp Warren Platner zijn sculpturale tafelvoet gemaakt van stalen staven in 1966. De tafel en de collectie is sindsdien in productie bij Knoll. Bekend om zijn elegante en verfijnde ontwerpgevoeligheid, studeerde Warren Platner architectuur aan Cornell, ontving de Romeprijs in architectuur in 1955 en werd in 1985 ingewijd in de eregalerij van het Interior Design Magazine.
Toen het modernisme in de jaren zestig begon te veranderen, profiteerde Planter van de nieuwe mindset: "Ik vond dat er ruimte was voor het soort decoratief, zachtaardig, sierlijk ontwerp dat verscheen in een stijl zoals Lodewijk XV." Geconcentreerd op draad gebruikte Platner zowel het metaal als de ruimte om zijn verfijnde eettafel te creëren die leek op een glinsterende bundel van tarwe. De tafelconstructie vereiste bijna 1.000 lassen van de metalen componenten en werd vervolgens afgewerkt in een blanke lakbeschermende coating. De tafel had ook een beschermende plastic ring die uit de voet steekt om vloeren te beschermen.


Deze tafel ziet er net zo thuis uit in deze speelse, chique eetkamer
ontworpen door Jonathan Adler voor Liz Lange zoals in meer moderne ruimtes.


Na het succes met zijn verzameling met Knoll, ging Platner door met het verkennen van verschillende ontwerpgebieden. In 1967 werd hij geprezen vanwege zijn warme interieurontwerp voor het anders stalen, granieten en glazen gebouw van het hoofdkantoor van de Ford Foundation. Meer dan al zijn andere projecten, zorgde zijn gebruik van "sensuous modernism" voor het ontwerpen van het interieur van het beroemde restaurant Windows on the World voor veel publieke aandacht. Hij ging verder als een actief lid van zijn bedrijf, Platner Associates, tot zijn dood op 86-jarige leeftijd in 2006.

Windows on the World.


De Platner-collectie, verkrijgbaar bij Design Within Reach, omvat ook een zijstoel, fauteuil en kruk en is verkrijgbaar afgewerkt in helder nikkel of metallisch brons.
(Afbeelding credits: 1 - KnollStudio, 2 - Ngoc Minh Ngo / House Beautiful, 3 - Dan Heller / about.com)