Vintage Vistosi: glas uit de 20e eeuw, verlichting en objecten

Anonim

Vistosi Phantom 'src = "// s3.amazonaws.com/pixtruder/original_images/5a802b1ac942df7e1bb51aa3b9bd4d24920aba85">

Vistosi Phantom 'src = "// s3.amazonaws.com/pixtruder/original_images/1de353a104e8218d8a3b3e5442edd7136956740f">

Wanneer het onderwerp van 20e-eeuws Italiaans glas naar voren komt, zijn mensen het meest vertrouwd met zwaargewichten zoals Venini, Fontana Arte of Barovier Toso. De werken van deze meesterstudio's worden serieus verzameld en zijn te vinden op de secundaire markt, zowel op de veiling als op de 1stdibs. Misschien in de schaduw van deze bedrijven zijn minstens een half dozijn kleinere workshops die hebben bijgedragen tot de schatkamer van het Italiaanse glas uit de 20ste eeuw. Een van mijn favorieten is Vistosi.

Vistosi is een paradigma van een bedrijf dat in de tweede helft van de 20e eeuw een fascinerend oeuvre produceerde dat nog niet goed is gedocumenteerd. Nu in de 21e eeuw begint de wetenschap (en serieuze verzameling) te sijpelen. Terwijl Vistosi vandaag nog steeds open en actief is - en het creëren van een aantal prachtige kroonluchters van glasverlichting (die beschikbaar zijn via Design Within Reach) - is het de eerste generatie van het bedrijf die het meest interessant is.

Vistosi werd in 1945 opgericht maar gesloten in de vroege jaren 90. Ongeveer een decennium geleden werd het merk nieuw leven ingeblazen en geherstructureerd. De meest interessante periode van hun productie was waarschijnlijk eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Vistosi's ontwerpen uit deze tijd lijken te anticiperen op zowel minimalisme als het teveel aan jaren 80, vooral de verlichting. Er is een overwicht van wit of volledig doorschijnend glas en een nadruk op vorm, hetzij langwerpig / gewelfd of bolvormig.

Er zijn twee voorbeelden van Vistosi in de permanente collectie van MoMA waaronder Eleanore Peduzzi-Riva's gigantische "O" -schotel (mijn winkel Caviar20 heeft zojuist een voorbeeld van dit meesterwerk uit 1972 gekregen).

Hoewel de huidige activiteiten van Vistosi een dynamische en interessante website hebben, is er weinig moeite om hun patrimonium te documenteren. We weten dat Vistosi met een aanzienlijk aantal belangrijke ontwerpers werkte, met name Ettore Sottsass, Gae Aulenti en Vico Magistretti. Hun creaties zijn goed gedocumenteerd, maar het zijn de eigenzinnige eenmalige en experimenten die moeilijk te dateren zijn, identificeren en authenticeren.

De twee beroemdste vintage ontwerpen van Vistosi zijn de verzameling vogels van Alessandro Pianon en hun gekleurde schijfkroonluchter. Beide ontwerpen zijn al decennialang geslagen, dus let op! Hier is een galerij met enkele van de vintage schatten van Vistosi, zowel iconisch als onvoorspelbaar.

Afbeeldingen: Vistosi

Populaire Categorieën