Warren Platner: Beyond Steel Wire

Anonim

Warren Platner is beroemd om zijn iconische staaldraadontwerpen voor Knoll (afbeeldingen 1-3). Deze suite is nog steeds opvallend populair, een perfecte combinatie van slanke, modernistische materialen en een sensuele kromlijnige vorm. Maar Platner was geen one-trick pony. Bekijk enkele van de andere ontwerpen die hij tijdens zijn lange carrière heeft gemaakt.

Platner, geboren in 1919, was een door Cornell opgeleide architect die zijn carrière begon in de kantoren van Eero Saarinen en IM Pei. Terwijl hij bij Kevin Roche werkte, nam hij het interieurarchitectuurontwerp van enkele belangrijke opdrachten op zich en richtte hij zijn aandacht op meubels en interieurs.

Hij ontwierp de Knoll-lijn in 1966 (afbeeldingen 1-3), gebruikte met nikkel gecoate staaldraden en vormde deze in elegante vormen die hij vergeleek met de 'decoratieve, zachte, sierlijke' ontwerpen van het Louis XV-tijdperk.

De andere ontwerpen van Platner zijn niet zo duurzaam geweest. Dit kan een weerspiegeling zijn van het ongelooflijke belang van het blijvende succes en de doeltreffendheid van Knoll als fabrikanten. Maar het kan ook zijn dat Platner nooit dezelfde tijdloosheid heeft bereikt in zijn andere werk. Zijn kastanjebruine walnootfauteuil op een metalen voet (afbeelding 4) lijkt geworteld in de Mid Century-esthetiek, terwijl zijn ruimtevarende sofa voor Steelcase misschien te fris is voor een breed publiek (afbeelding 5). Misschien vind je deze ontwerpen leuk (doe je dat?), Maar ik ben er niet zeker van dat je zou kunnen beweren dat ze hun tijdperk volledig overstijgen, terwijl de Knoll-lijn met staaldraad werkt naast een eclectisch scala aan stijlen.

De interieurs van Platner vormen een geheel nieuw aspect van zijn werk. In zijn American Restaurant in Kansas City (afbeeldingen 6 & 7) was een geschulpt motief in eiken en gloeilampen te zien dat van de vloer naar het plafond opwaaide. De Hall-familie (van Hallmark Card-faam) gaf de Amerikaan de opdracht, dus wilde Platner het interieur eruit laten zien als een wenskaart - 's nachts lijkt het een grote kleedkamer (afbeelding 7). Ondertussen tekende zijn interieur voor het Windows on the World restaurant in het World Trade Center geometrische lijnen in messing, zijn meubels liepen een laag horizontaal profiel af tegen de spectaculaire verticalen van de ramen en kolommen (afbeelding 8). En praten over spectaculair, zijn spiegelend entree gang (afbeelding 9), die foto-muurschilderingen van New York op de zilveren muren featured, was als een reis naar de ruimte, een apt als over-the-top introductie tot de mid-air restaurant plaats.

Platner's staaldraadlijn voor Knoll is misschien wel de meest duurzame van zijn werk, maar zijn carrière was lang en vruchtbaar (hij stierf in 2006). Als een kleine vertolker van de tijdsgeest weerspiegelde zijn ontwerp de heersende waarden van de tijd, of het nu ging om organisch modernisme, seksualiteit in de ruimtetijd, of wolkenkrabberende glittering.
Afbeeldingen : 1 & 2 Knoll; 3 Ngoc Minh Ngo voor House Beautiful ; 4 via het blog Meubelwinkel; 5 via Swank Lighting; 6-9 via een uitstekend artikel op Platner door Alexandra Lange in Design Observer.

Populaire Categorieën