Je kunt Canada de schuld geven voor de opkomst van de lelijke kerstsweater

2016 Personality Lecture 09: Phenomenology: Heidegger, Binswanger, Boss (Mei 2019).

Anonim

Misschien dat ik hier een beetje met mijzelf afspraken, maar ik herinner me een tijd terug in de jaren tachtig, toen lelijke kerstsweaters gewoon kersttruien werden genoemd. Ik heb er nooit een van gehad, want ik ben er vrij zeker van dat het idee van een trui die maar een paar keer per jaar gedragen kon worden, een inbreuk zou zijn geweest op de zeer praktische gevoeligheden van mijn moeder, maar ik herinner ze in het vrouwengedeelte bij JCPenney, en ik herinner me dat mijn leraren op de lagere school ze droegen, vreugdevol en onironisch.

Fast-forward 20 jaar, en nu lelijke kerst-truien, gedragen met een zware mate van ironie, zijn een vast onderdeel van speciale kerstfeesten overal. Vintage winkels kunnen niet helemaal aan de vraag voldoen, dus mensen kopen zelfs lelijke truien nieuw of maken ze zelf. Hoe zijn we hier gekomen?

Toen ik op zoek ging naar antwoorden, ging ik ervan uit dat ik zou ontdekken dat de oorsprong van de lelijke kersttrui, net als die van zoveel culturele trends, in mysterie gehuld was. Maar het is precies het tegenovergestelde. Twee Canadezen, Jordan Birch en Chris Boyd, beweren in 2001 de allereerste Ugly Christmas Sweater Party te hebben georganiseerd in Vancouver, Canada. Chris werkte in een bejaardentehuis en Jordanië werd geïnspireerd door een zeer feestelijke trui die toebehoorde aan zijn tante Mary. Ze wilden een "cheesy, feel-good, feestelijk feest" organiseren, dus de sweaters waren daar een van de belangrijkste ingrediënten van. " Zo werd een cultureel fenomeen geboren.

De makers van de documentaire Bridget Jones 'Diary uit 2001, waarin Colin Firth's personage blijkbaar een rendiertrui droeg, hadden nog niet de memo ontvangen dat de lelijke truien weer cool waren.

Zoekopdrachten naar 'lelijke kersttrui' verschijnen in 2004 als een kleine uitbarsting op de radar van Google Trends, de eerste jaargegevens zijn beschikbaar, maar tegen 2014 waren ze echt van de grond gekomen. Als de geprojecteerde gegevens te geloven zijn, zijn dit jaar lelijke kerstsweaters populairder dan ooit.

Er zijn andere indicatoren voor de populariteit van de sweaters. In 2008 verdienden ze een vermelding in de spotblog Stuff White People Like. In 2010 verdiende het fenomeen een vermelding in de Wall Street Journal. In 2013 zagen een aantal ondernemers, nadat ze zagen dat vintage winkels de vraag naar lelijke truien niet konden bijhouden, een kans. Gevoed door een optreden op "Shark Tank", creëerden ze Tipsy Elves, een hele onderneming die zich toelegt op het verkopen van goedkope kerstkleding. (In het belang van inclusiviteit verkopen ze ook lelijke Hanukkah-truien.)

Lelijkheid heerst in Tipsy Elves, die deze (gloednieuwe) met klatergoud bedekte vesten en met katten bedekte truien aanbieden.

In 2014 startte de organisatoren van de originele Ugly Christmas Sweater Party The Ugly Christmas Sweater Dash, aangekondigd als "de heetste en jeukigste 5K ooit". Het evenement gaat nog steeds door en werd dit jaar gehouden op 2 december. Het originele Ugly Christmas Sweater-feest, nu in zijn 16e jaar, is eveneens nog steeds sterk: je kunt hier een kaartje kopen.

Na de geschiedenis van het lelijke sweaterfenomeen door de laatste 1, 5 decennia te hebben gevolgd, blijft een vraag: waarom? Ik denk dat de liefde voor lelijke truien spreekt tot de geest van onze tijd. We zijn allemaal een beetje werelds-moe en ironisch, maar ook nostalgisch voor een eenvoudiger, zuiverder tijd. Een lelijke kerstsweater spreekt een onwetende vader, maar het spreekt ook eenvoudige, ongegeneerde vreugde, een bevrijding van de nu en dan beperkende principes van goede smaak. Het dragen van het bespot de een en viert de andere, evenzeer, een prachtige synthese van gevoelens die alleen dit vreemde relikwie uit de jaren '80 tot stand kon brengen. Dus laten we allemaal een glas (of misschien een aan de trui grenzende rode beker) opheffen naar de lelijke kerstsweater ... en vergeet je ornamentoorringen niet.

Appartementstherapie ondersteunt onze lezers met zorgvuldig gekozen productaanbevelingen om het leven thuis te verbeteren. U steunt ons via onze onafhankelijk gekozen links, waarvan vele ons commissie opleveren.